Elektronkus ügyintézés link

Erfa logo
 

Szuha Község Önkormányzata

 

Szuhán a nagyobb esőzések alkalmával többször okoztak jelentős kárt az utóbbi években az intenzív záporok. A falu önkormányzata évek óta kereste a megoldást a vízkár kockázatok kivédésére, majd 2019-ban sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében vízrendezésre. A tervezett rekonstrukció célja a belterületi csapadékvíz elvezető rendszer fejlesztése, a vízkár kockázatok csökkentése volt.

 

Az önkormányzat a településen átvezető országos közút – Kossuth út – mentén az elhasználódott, valamint a még el nem készült vízelvezetés teljeskörű megépítése megvalósult. A csapadékvizek elvezetését a településen többnyire nyílt vízelvezető árkokkal biztosították, állapotuk bizonyos esetekben nem volt megfelelő, kiépítettségük hiányos volt. A nagy mennyiségben időszakosan lehulló csapadékvizet a meglévő árkok nem tudták befogadni, a talajviszonyok miatt a talaj sem tudta felszívni, így a víz gyakran elöntötte, átfolyt a területen elhelyezkedő ingatlanokon, megrongálta az útburkolatot.

 

A belterület védelmét szolgáló vízelvezető-hálózat fejlesztése, rekonstrukciója a csapadékvíz-gazdálkodás céljainak figyelembevételével megvalósult. Megtörtént az elválasztott rendszerű csapadékvíz-elvezető hálózat kiépítése, felújítása, fejlesztése, ezen belül: nyílt csapadékvíz elvezető rendszer, illetve belvíz elvezető hálózat építése mederkialakítással, helyreállítással, a műtárgyak átépítésével és helyreállításával együtt, valamint kizárólag indokolt esetben zárt csapadékvíz elvezető rendszer építése, felújítása, vápás vízelvezető út építése. A projekt keretében megvalósult a belterület védelmét szolgáló vízkár elhárítási és vízvisszatartási célú tározók fejlesztése, rekonstrukciója: csapadékvíz-gazdálkodási létesítmények rekonstrukciója, fejlesztése: áteresztő burkolat alkalmazása, beszivárogtató, szivárogtató drén és szűrőmező létesítmények, zöld infrastruktúrák építése.

A beruházáson túl a pályázó önkormányzat lakossági szemléletformálást is megvalósította. A helybelieknek hasznos kiadvány készült a vizek helyben tartásának, az árkok rendszeres tisztításának fontosságáról.

 

A fejlesztés megvalósításához az önkormányzat 198.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el 100%-os támogatási intenzitás mellett a TOP-2.1.3-16-NG1-2019-00009 azonosító számú pályázat keretében A megvalósítás időtartama: 2020.09.01.-2023.09.30.

 

 

Bővebb információ:

06-32-367-207

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.